Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Tineretului și Sportului

A A A

Angajamentul civic al tinerilor: Ana Indoitu

Ana Indoitu

Dacă ar fi să consider un start oficial al angajamentului meu civic, atunci asta ar fi din clasa a 11-a, atunci când am devenit președintele Consiliului de Elevi din liceu și membru al comunității de absolvenți ai programului FLEX din Moldova. Anume din acel moment am sesizat impactul pe care-l aducea munca mea în liceu și nu  doar. Dar dacă ar fi să răscolesc în experiența mea anterioară, atunci aș putea afirma că voluntariatul îmi este tovarăș de viață încă din clasa a 7-a, când devenisem educator de la egal la egal în proiectul ”Tinerii pentru prevenirea HIV/SIDA”. Inițiativa mea a venit foarte simplu – vroiam mai mult decât ceea ce învățam la școală!

Participând în programul de schimb academic FLEX, am avut ocazia să cunosc și să aplic conceptul de activism civic pe tărâmul american, acolo unde cred că este cel mai mult practicat. Timp de un an am reușit să fac peste 370 de ore de voluntariat, fapt ce m-a  învrednicit de o scrisoare de recunoștință semnată de actualul președinte american. A fost o adevărată experiență de viață, o lecție pe care am învățat-o, cred eu, la vârsta cea mai potrivită. Revenind apoi acasă, am tins întotdeauna să cultiv acest instinct de voluntariat printre semenii mei. M-am implicat mai întîi  în liceu, apoi  în comunitate, asociația ”ASTRA -Anenii Noi” ca apoi să mă extind la un alt nivel, ca ADVIT Moldova. Îmi plăcea felul în care evoluam, și în clasa a 12-a m-am înscris în programul LeaderSHE, ediția a II-a, program ce m-a ”crescut” și mai mult. Am devenit președintele Consiliului Raional de Elevi și în primăvara anului 2013, datorită unui grant din partea Corpului Păcii în Moldova, am implementat timp de 3 luni un proiect comunitar pentru tineri și anume ”Școala de lideri locali ”Viitorul””, continuat pînă în prezent. Acest proiect a instruit peste 60 de tineri din raion în domeniul dezvoltării personale, implicării civice și managementul proiectelor. Ulterior, am fost nominalizată drept cel mai activ voluntar al anului 2013, fapt ce m-a încurajat să devin parte a echipei în edițiile ce au succedat acest proiect.

 

Fără doar și poate omul din mine este astăzi așa cum îl știu ceilalți doar datorită experienței și  oamenilor întîlniți în experiența mea de activist civic. Dacă mă rezumam doar la programul formal de educație, nu eram așa. Dincolo de educația non-formală pe care am primit-o, mi-am conturat, ba chiar mai întîi mi-am frămîntat din greu  niște abilități. Spre exemplu, astăzi știu sa fiu responsabilă, ca să nu pierd oamenii și încrederea lor și realizez că  organizarea mea este direct proporțională cu eficiența muncii mele. Integritatea este un principiu și chiar am învățat să apreciez oamenii care o au. În același timp caut întotdeauna să mă reinventez, pentru că am nevoie  continuă de idei. De altfel, dacă nu am produce idei, am rămâne antici.