Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Tineretului și Sportului

A A A

Festivalul de film CRONOGRAF, ediţia a XII-a

Cronograf

 

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF începe marți, 12 mai. La ora 12:12 în incinta Centrului Cultural Odeon va avea loc conferința de presă, iar la orele 19:00 începe Gala de Deschidere a FIFD CRONOGRAF.

În acest an la deschiderea CRONOGRAFului vă invităm să fiți „turiști în spațiu”. Filmul din deschiderea celei de-a XII-a ediții este „SPACE TOURISTS” (TURIȘTI ÎN SPAȚIU), o producție elvețiană semnată de binecunoscutul regizor și producător de film, Christian Frei.

Personalități cinematografice internaționale, cineaşti şi cinefili locali își dau întâlnire la Chișinău între 12-18 mai, la unicul Festival Internațional de Film Documentar din Moldova - CRONOGRAF. Anul acesta FIFD CRONOGRAF oferă un program consistent de filme de calitate de pe tot mapamondul. Însă pe lângă documentarele din concurs, în cadrul festivalului vor fi lansate ultimele producţii sau co-producţii moldoveneşti. Este vorba de 11 premiere de film!

Premierele vor fi proiectate de joi, 14 mai, până duminică, 17 mai, serile, cu începere de la orele 20:00. Iar luni, 18 mai, sunt prevăzute alte trei premiere naţionale. Practic toate premierele de film vor avea loc la Centrul Cultural Odeon în prezenţa echipelor de realizatori. Astfel, festivalul CRONOGRAF devine o platformă de lansare a noutăţilor cinematografice locale. Doar filmul „AUTOPCITY” va fi proiectat joi, 14 mai, ora 18:30 la Tipografia 5, într-o atmosferă informală. Acesta este un documentar investigativ ce revizitează centrul orașului aflat în derivă. Un grup de cercetători, teoreticieni, arhitecți, sociologi, activiști urbani și artiști vizuali, au investigat procesele de transformare și planificare urbană care au avut loc în oraș în perioada socialistă și după proclamarea Independenței (1992).  

Joi, 14 mai ora 20:00 va avea loc premiera documentarului „LUME, IA-MĂ ÎN BRAȚE, EU VIN” semnat de Violeta Gorgos, o coproducţie OWH Studio şi TVR. Filmul urmăreşte povestea Nataliei Starikova, care după ani lungi de închisoare încearcă să se reintegreze în societate.

Vineri, 15 mai, 20:00 va fi propus publicului în premieră „VARIAȚIUNI PE UN NUME”, o altă producţie OWH Studio. Un film despre Nicolae Simatoc, renumitul fotbalist de origine basarabeană care a jucat în cele mai prestigioase cluburi de fotbal din lume, evoluând sub diferite nume.

În zilele de weekend, pe 16 și 17 mai vor fi lansate în premieră 5 scurtmetraje de ficțiune semnate de autori din tânăra generaţie:

„LOCUL” în regia Tincăi Lucaciu este o istorie actuală în care se regăsesc sute de mii de emigranţi, atât din România, cât şi din Republica Moldova, aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune şi care au fost nevoiţi să îşi lase fie copiii, fie bătrânii, în grija unor străini.

Scurtmetrajul lui Nicolae Negară - „EVADAREA” este povestea a doi băieți cu dizabilități, care evadează dintr-un orfelinat rural, în căutarea unei vieți mai bune la oraș. Filmul este inspirat dintr-o istorie adevărată care a avut loc în anii '90 în Moldova post-sovietică.

Filmul „Insight” al tânărului regizor Mihai Brumă prezintă istoria unui tânăr blocat în lift ce încearcă să-şi înfrunte fricile şi gândurile.

„CADOUL” filmul lui Dumitru Grosei, prezentat la Festivalul de la CANNES, anul trecut, dar încă o enigmă pentru publicul local, va fi proiectat duminică, 17 mai, ora 20:00. Orice copil mai devreme sau mai târziu, trece obligatoriu printr-o experiență de viață majoră, prin care îi vine maturizarea. În cazul lui Victor, copilul din film, această experiență a venit într-un mod neașteptat pentru el, sub forma atractivă al unui cadou de Crăciun, pe care și l-a dorit foarte mult.

În aceeași seară, la ora 20:40 va fi proiectat filmul „ÎN ATAȘ” în regia lui Mircea Bobână. Un film care ilustrează anul 1989 la Chișinău, RSS Moldovenească. Un veteran al războiului din Afganistan apelează la ajutorul camaradului său ca să evadeze din spitalul de psihiatrie. Pomenindu-se la libertate își dă seama că a rămas blocat în propria pușcărie. Filmul este o coproducţie Moldova-România-Germania.

În ultima zi a CRONOGRAF-ului, pe 18 mai, cinefilii sunt așteptați la trei premiere de film documentar „EXPEDIȚIILE MEMORIEI. BASARABENII DINTRE KARLAG ȘI BAIKONUR” în regia lui Sergiu Eni, un documentar realizat pe urmele basarabenilor deportaţi în Kazahstan.

Documentarul de lungmetraj "IUBIRILE LUI MIHAI VOLONTIR", după un scenariu de Dumitru Olărescu și regizat de Mircea Chistruga și Vlad Druck, este primul documentar despre viaţa şi destinul de creaţie al marelui actor de teatru şi film, Mihai Volontir. În documentar aflăm despre urcuşurile şi căderile unui actor, despre formula talentului său, dar şi despre iubirile acestui mare Actor.

Ultima premieră din cadrul CRONOGRAF 2015 este documentarul „VALEA PLÂNGERII” care va fi proiectat luni, 18 Mai ora 16:00, realizat de Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan și Iulia Elena Hossu. Filmul îşi propune să reconstituie drumul, locurile şi întâmplările tragice ale Holocaustului rromilor. Interviurile cu membrii comunităţii ucrainene din Transnistria completează poveştile supravieţuitorilor rromi şi transformă un spaţiu astăzi aparent banal într-unul antropologic, al memoriei şi lacrimilor.    

Vă invităm să descoperiţi prezentul şi viitorul cinematografiei moldoveneşti la CRONOGRAF!

Informaţia detaliată despre premierele din cadrul FIFD CRONOGRAF, ediţia a XII-a, o găsiţi aici. http://cronograf.md/Premiere_!_1430206425.php?id=287

Biletele și abonamentele la festival pot fi cumpărate la casele Centrului Cultural Odeon și on-line pe iticket.md. Toată informația despre filmele participante, însoțite de imagini, trailere și sinopsis-uri, precum și programul festivalului, accesul și noutățile lui pot fi găsite pe site-ul oficial  http://cronograf.mdsaupe www.facebook.com/IDFF.CRONOGRAF.

FIFD CRONOGRAF este până la ora actuală cel mai complex festival de film din Republica Moldova, o ocazie unică pentru cinefilii din Chișinău să vadă documentare de calitate din întreaga lume, să discute cu autorii lor și să descopere ultimele tendințe în materie de film documentar. Festivalul CRONOGRAF a fost lansat în 2001 şi este organizat de către OWH Studio, cu susținerea partenerilor săi.

 

 

Vă aşteptăm din nou la CRONOGRAF, ecranul unde realitatea devine artă!