A A A

Mesajul Ministrului Educaţiei

Mesaj pentru Elevi

Dragi elevi,

 

Bine ați venit în lumea cunoașterii! Vrem ca școala să fie locul în care vă veți dezvolta ca persoane încrezătoare, responsabile, cu o gîndire independentă, perseverente, inovatoare și că veți primi de la profesori tot sprijinul necesar.

Împreună cu voi, cu toți elevii Republicii Moldova, vom crea viitorul. Echipa Ministerului Educației pornește inițiativele sale de la dezideratul că elevii țării noastre au un potențial de învățare activă, curioasă și creativă.

Orice decizie veți lua, fie că veți continua studiile la liceu, fie că veți opta pentru o școală profesională sau un colegiu, important este să alegeți un parcurs educațional care să vă împlinească, să vă dea posibilitatea să explorați ceea ce va pasionează și să vă descoperiți talentele. Ministerul Educației este mereu la dispoziția voastră, pentru a vă asculta și a lucra împreună acolo unde lucrurile merg altfel decît ne dorim. Vă puteți implica în viața școlii și aveți posibilitatea să transmiteți mesaje clare către decidenții din sistemul educațional mai ales prin intermediul Consiliului Național al Elevilor.

Obiectivul nostru este ca fiecare elev să se dezvolte holistic, să capete încredere în forțele proprii și să dezvolte competențe utile pentru viață. Capacitatea de a învăța și dorința continuă pentru descoperire constituie cele două elemente fundamentale pe care vrem să le dezvoltați și păstrați pentru tot restul vieții. Dacă fiecare elev va reuși să-și dezvolte potențialul și dacă vom lucra ca o echipă, viitorul societății noastre este asigurat.

Mesaj pentru Studenți

Dragi studenți,

 

Bine ați venit în spațiul academic universitar, spațiu în care aveți posibilitatea să aprofundați cunoașterea și explorarea și să vă construiți parcursul profesional visat.

Echipa Ministerului Educației are convingerea că fiecare student poate deveni un viitor lider, un bun profesionist, un cetățean responsabil și activ, dacă este încurajat să aibă aspirații cît mai înalte și să continue cu încredere pe calea cunoașterii.

Este important să vă dezvoltați o ascultare critică, pentru a cerceta orice informație recepționată și a evalua realitatea din jur, în continuă căutare de concepte și adevăruri. Învățarea devine semnificativă doar cînd depășește limita testelor și a preluării de informații și deschide calea spre polemică civilizată, spre interogare argumentată, spre creativitate și inovare.

Implicarea studenților în viața universitară este un element fundamental al dezvoltării învățămîntului superior, prin participarea în Senat, orice student poate determina o transformare relevantă pentru tinerii de astăzi și prezenta o opinie informată cu privire la obiectivele și necesitățile academice proprii acestora.

Vă felicităm că v-ați asumat această cale de studiu aprofundat și invităm să vă bucurați de posibilitățile diverse de explorare și descoperire care vi se deschid.

Mesaj pentru Profesori

Dragi profesori,

 

O școală autentică este creată pentru elev prin profesori. Cadrele didactice sînt persoanele care dau viață învățării, care transformă instituția într-un loc unde elevii își pot descoperi talentele și dezvolta potențialul. 

Dumneavoastră în calitate de profesori îi puteți încuraja pe elevi să își urmeze visul, să creadă în ei înșiși, să devină adulți talentați, competenți. Alegînd profesia de cadru didactic, vă asumați responsabilitatea de a influența destine, de a ajuta copiii să se dezvolte plenar, nu doar academic, de a-i determina să vină cu plăcere la școală.

Ministerul Educației consideră fundamentală profesia de cadru didactic pentru educarea profesioniștilor și cetățenilor zilei de mîine și a stabilit cîteva obiective de bază pe termen mediu și lung pentru motivarea profesorilor: creșterea prestigiului cadrelor didactice, motivarea financiară, îmbunătățirea condițiilor de lucru, oferirea posibilităților diverse de formare continuă, stimularea tinerilor specialiști.

Profesorii din țara noastră au capacitatea de a determina, prin tinerii pe care îi educă, transformarea societății în una democratică, tolerantă, performantă. Pentru ca elevii să urmeze și să preia valorile fundamentale ale unei asemenea societăți, e nevoie ca, mai întîi, dumneavoastră să le promovați, să oferiți un model de lider demn de a fi admirat și urmat.

În școlile noastre există copii talentați, copii cu nevoi speciale, copii cu pasiuni diverse, copii lipsiți de grija părintească – toți au nevoie de sprijinul dumneavoastră atît sub aspect academic, cît și sub aspect afectiv. Fiți alături de ei, acordați-le încredere și dorința lor de a învăța cu plăcere va crește semnificativ.

Mulțumim că ați ales această meserie responsabilă de cadru didactic și vă îndemnăm să credeți în puterea voastră de a sprijini copiii să devină mai educați, mai virtuoși, mai competenți.

Mesaj pentru Părinți

Dragi părinți,

 

În calitate de părinți, dumneavoastră reprezentați cele mai importante persoane care ghidează evoluția copiilor voștri. Dezvoltarea copilului are loc la școală, acasă și în mediul social în care acesta crește. De aceea este esențial că școala și familia să colaboreze și să se completeze în beneficiul copilului, pentru a-i acorda sprijinul necesar.

Ne dorim ca toți copii să capete încredere și să vină cu plăcere la școală. Dumneavoastră puteți coopera cu profesorii, ajutînd copilul să cunoască mediul nou în care intră și acordîndu-i încredere copilului:

  • Vizitați împreună școala, discutați despre noul mediu;
  • Încurajați-vă copilul să dezvolte  o atitudine empatică, tolerantă, să își organizeze lucrurile pentru următoarea zi, să comunice eficient cu profesorii și colegii;
  • Iubiți-vă copilul indiferent de rezultatele obținute;
  • Apreciați efortul copilului, accentuînd procesul, și nu notele.
  • Respectați-vă copilul pentru ceea ce este, nu doar pentru performanțele obținute;
  • Dezvoltați o relație pozitivă cu copilul dvs, respectîndu-i opinia și ascultînd ce are de spus;
  • Încurajați-vă copilul, mai ales în momentele în care se simte demoralizat;
  • Jucați-vă cu copilul;
  • Disciplinați-vă copilul cu empatie și bunăvoință, comportamentul greșit poate fi încercarea copilului de a își împlini unele nevoi în acel moment. Explicați-i copilului de ce anume un astfel de comportament este greșit și cum poate reacționa în situații dificile fără a-și face rău sie și altora;
  • Ajutați-l să depășească insuccesele, explicîndu-i că există momente cînd reușim și momente cînd nu reușim. Ajutați-l să evalueze situația, în loc să se simtă nervos sau descurajat;
  • Evitați să faceți comparații între copilul dvs și alți copii.