Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
A fost aprobată Strategia de dezvoltare „Sport 2030”
10/07/2024 - 12:44

În ajunul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris, Guvernul a aprobat Strategia de dezvoltare „Sport 2030”primul document de politici publice în domeniul educației fizice și sportului, la nivel național.

 

Printre obiectivele majore ale Strategiei „Sport 2030” se numără modernizarea infrastructurii sportive, inclusiv adaptarea acesteia pentru persoanele cu dizabilități, crearea stațiilor de control doping în centrele sportive polivalente, precum și îmbunătățirea cadrului normativ din domeniu.

 

,,Ne propunem să facem investiții în infrastructura sportivă la nivel local prin crearea unor spații moderne și accesibile pentru toate categoriile de sportivi, inclusiv pentru cei cu dizabilități. Strategia prevede și creșterea numărului de persoane care practică exercițiile fizice în mod constant. Totodată, documentul prevede și diversificarea finanțării sportului de performanță și a sportului pentru toți”, a menționat ministrul Dan Perciun.

 

Strategia ,,Sport 2030” include și prevederi reale pentru îmbunătățirea condițiilor pentru pregătirea sportivilor de performanță: înființarea cabinetelor medicale moderne de recuperare; crearea unui centru unic de susținere a loturilor naționale cu vitamine, suplimente nutritive, preparate medicamentoase și echipament necesar; crearea sistemului de asigurare medicală și asigurare socială pentru sportivii de performanță deținători ai burselor sportive; motivarea viitorilor medici în selectarea programelor de rezidențiat în domeniul medicinei sportive; majorarea susținerii financiare pentru federațiile sportive naționale ș.a.

 

,,În ultimii trei ani sportul moldovenesc a devenit practic un brand național, la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris din acest an, vom avea circa 30 de sportivi. De menționat că acești sportivi pleacă la olimpiadă având în palmares 11 titluri de campioni europeni și 9 de campioni mondiali, majoritatea având șanse reale de a obține medalii pentru țara noastră”, a notat ministrul Dan Perciun.

 

Un alt obiectiv al Strategiei se referă la revizuirea și îmbunătățirea formării cadrelor didactice în domeniul sportului, precum și susținerea  cercetărilor în domeniul științelor sportului pentru a crește performanțele sportivilor.  

 

Costurile necesare pentru implementarea Strategiei vor fi prevăzute în Programul de implementare a Strategiei de dezvoltate ,,Sport 2030, care urmează să fie aprobat în următoarea perioadă.

petitii