Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ministrul Dan Perciun a vizitat câteva instituții de învățământ general din orașul Ștefan Vodă
02/04/2024 - 16:00

În cadrul vizitei de lucru în raionul Ștefan Vodă, ministrul Dan Perciun a mers la două instituții de învățământ general: Școala Primară ,,Grigore Vieru” și Liceul Teoretic ,,Ștefan Vodă”, ambele din centrul raional. Oficialul a discutat cu managementul și colectivele de profesori și elevi despre desfășurarea procesului educațional, condițiile de studii, dar și alte subiecte de interes pentru instituții.

Școala Primară ,,Grigore Vieru” are 370 de elevi, inclusiv din satele învecinate. Instituția este singura de acest fel din raion. În școală activează 18 cadre didactice, deținători ai gradelor didactice I, II sau superior. Unii profesori din școala primară au fost implicati și la elaborarea Curricumului național și a manualelor școlare. Potrivit șefei Direcției Educație Ștefan Vodă, Raisa Burduja, instituția are nevoie de o sală de sport nouă.

Ministrul Dan Perciun a mers și la Liceul Teoretic ,,Ștefan Vodă”, care se numără printre cele 35 de instituții selectate recent de MEC în Rețeaua Școlilor Model. În liceu învață cca 630 de elevi din 15 localități din raion și activează 38 de cadre didactice.  Instituția are și o filială - Marianca de Jos, cu un număr de 50 de elevi și 8 profesori. Liceul dispune de un cămin cu 95 de locuri pentru elevii claselor X-XII care vin din alte localități.

De-a lungul anilor, instituția a beneficiat de investiții în sumă de cca 14 milioane de lei pentru reparații și dotări în cadrul Proiectului Reforma Învățământului în Moldova, finanțat de MEC și Banca Mondială. Totodată, liceul a fost implicat într-o serie de proiecte precum: „Investim în profesori”, inițiat de MEC; „Clasa Viitorului”; „Tekwill în fiесаrе școală” și altele. Potrivit administrației instituției, liceul mai are nevoie de investiții pentru renovarea capitală a acoperișului.

Tot astăzi, Dan Perciun s-a întâlnit cu membrii Consiliului Elevilor din același liceu. Un subiect important al discuțiilor a vizat activitatea Consiliilor elevilor. Dan Perciun a menționat că MEC a aprobat un nou regulament de funcționare a acestora, prin care mecanismele de participare a elevilor la luarea deciziilor în comunitățile lor școlare au fost îmbunătățite semnificativ. 

Ministrul le-a vorbit elevilor despre universitățile din Republica Moldova, care în ultima perioadă devin tot mai competitive. Acesta i-a îndemnat pe tineri să opteze pentru o facultate la una dintre instituțiile de învățământ superior din țară, să meargă la universități și să se informeze referitor la ofertele educaționale. Totodată, Dan Perciun a ținut să menționeze că MEC lucrează în prezent la un sistem ce va permite aplicarea online a dosarelor de admitere la universități. 

petitii