Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Apel de propuneri: deschiderea centrelor de resurse în instituțiile de educație timpurie!

Tue, 09/07/2024 - 11:36 -- presa

Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu UNICEF, lansează un apel de propuneri pentru instituțiile de educație timpurie din țară interesate să deschidă un centru de joc și învățare/centru de resurse în cadrul grădinițelor. Aceste centre vor promova învățarea prin joc, dezvoltarea socio-emoțională a copiilor, incluziunea socială, devenind funcționale începând din septembrie 2024.

 

Jocul și învățarea sunt esențiale pentru dezvoltarea fiecărui copil în toate aspectele - fizic, lingvistic, social și emoțional, construind baze solide pentru viitorul acestuia. Centrele de joc și învățare/de resurse le va permite copiilor să petreacă câteva ore în fiecare zi pentru a-și face noi prieteni, a se juca, a învăța și a-și dezvolta noi abilități, cum ar fi alfabetizarea și noțiunile de calcul, creativitatea, socializarea, curiozitatea și explorarea mediului înconjurător. Activitățile date vor contribui totodată și la incluziunea socială a copiilor, care au cel mai mare nevoie de sprijin. 

 

Noile centre de resurse educaționale sunt destinate să îmbunătățească experiența de învățare a copiilor prin metode interactive și non-formale. Aceste centre vor fi dotate cu mobilier modern și materiale didactice diverse pentru a crea un mediu atractiv și stimulant pentru cei mici. 

 

Dotările unui Centru de Resurse:

 

 • Mobilier și materiale didactice corespunzătoare pentru activități educaționale;
 • Cărți și locuri de lectură special amenajate pentru stimularea cognitivă;
 • Seturi LEGO și DUPLO pentru dezvoltarea abilităților motorii și creative;
 • Kituri educaționale pentru profesori și părinți;
 • Circa 70 de titluri de cărți care fac parte din programul de educație socio-emoțională, peste 10 titluri de cărți pentru stimularea cititului, ș.a.

 

Criterii de selecție:

 

 • Grădiniță de dimensiuni medii (8-12 grupe);
 • Spațiu de aproximativ 50-60 m2, reparat și pregătit să găzduiască 15-20 copii și să aibă posibilitatea de a asigura participarea copiilor vulnerabili din comunitate în activități educaționale non-formale (în mod ideal să aibă acces și din exterior pentru asigurarea fluxului copiilor neîncadrați în instituții de educație timpurie sau să asigure altă modalitate de acces a copiilor din comunitate la activitățile non-formale în partea a doua a zilei);
 • Disponibilitatea de a primi și alți copii din comunitate, înafară de cei înscriși în instituție.

 

Responsabilitățile instituțiilor de educație timpurie

 

 • Să dispună de spațiul disponibil și reparat (menționat mai sus) în care copiii din grădiniță vor trece programul de învățare socio-emoțional; învățarea prin joc și stimularea cititului în prima parte a zilei;
 • Să permită copiilor din comunitate, inclusiv celor vulnerabili, accesul la activități educaționale non-formale  în partea a doua a zilei;
 • Să identifice/asigure accesul unui psihopedagog/educator în instituție, care va asigura activitățile non-formale în partea a doua a zilei și lucrul cu copiii din instituție la necesitate;
 • Să fie deschiși pentru comunicare și colaborare pentru a monitoriza impactul Programului de învățare socio-emoțională; a învățării prin joc precum și altor programe inovatoare; 
 • Să promoveze împreună cu MEC și UNICEF agenda incluziunii pentru a asigura incluziunea copiilor vulnerabili din comunitate în grădinițe;
 • Să fie deschiși pentru implementarea programelor parentale în scopul dezvoltării parteneriatelor cu părinții/îngrijitorii din comunitate pentru a contribui la  dezvoltarea optimă a copiilor. 

 

Funcționalitatea centrelor de resurse:

 

Funcționalitatea centrelor de resurse va fi asigurată de UNICEF și MEC în a doua parte a zilei, pentru a beneficia de aceste servicii cât mai mulți copii din comunitate. Funcționarea centrului de resurse/centrului de învățare și joc în primul an va fi asigurată de UNICEF/MEC: CUM? CÂT TIMP? CUM VA FUNCȚIONA?

 

Beneficii:

 

Condiții prielnice: Sala centrului de resurse va fi dotată cu mobilier și materiale didactice corespunzătoare, creând un mediu atractiv și stimulant pentru copii.

 

Dezvoltare socială și emoțională: Programul de dezvoltare a abilităților sociale și emoționale va include 3 seturi de 22-24 cărți, kituri educaționale pentru profesori și pentru părinți, de asemenea instruiri dedicate pentru cadrele didactice.

 

Învățare prin joc: Seturile LEGO și DUPLO vor transforma învățarea într-o experiență interactivă și distractivă, ajutând la dezvoltarea abilităților motorii și creative ale copiilor.

 

Locuri de lectură special amenajate: Cărțile elaborate în cadrul Asociației Internaționale Pas cu Pas (ISSA) vor îmbogăți rafturile de lectură, promovând cititul și stimulând dezvoltarea cognitivă a copiilor într-un mod captivant.

 

Mod de aplicare:

 

Pentru a aplica, vă rugăm să completați formularul disponibil aici.

 

 

Termenul limită pentru aplicare:

 

Termenul limită de aplicare este 24 august 2024. Deciziile referitor la grădinițele învingătoare vor fi anunțate până la 10 septembrie curent. Proiectele selectate urmează a fi implementate până la finele anului școlar 2025.

 

Background: 

 

De la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, UNICEF, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, alți parteneri non-guvernamentali și cu suportul financiar al Fundației LEGO, a înființat 36 centre de joacă și învățare în cadrul grădinițelor și centrelor comunitare din toate regiunile țării. Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF și-a propus să extindă numărul de centre de joacă și învățare din țară și să promoveze incluziunea copiilor în instituțiile de educație timpurie, precum și să crească abilitățile socio-emoționale ale copiilor din Moldova.