Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Voluntarii campaniei „Fii O9EST, nu copia!” au primit certificate de participare din partea Ministerului Educației și Cercetării
10/07/2024 - 11:40

Voluntarii implicați în Campania „Fii O9EST! Nu copia!” desfășurată în cadrul sesiunii de examene 2024 au primit certificate de participare din partea Ministerului Educației și Cercetării și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE). Aceștia au monitorizat corectitudinea desfășurării examenelor de absolvire a gimnaziului în 185 de instituții de învățământ din 8 raioane ale țării.

 

Prezent la evenimentul de totalizare a campaniei, ministrul Dan Perciun a mulțumit voluntarilor pentru efort și implicare. ,,Vă suntem foarte recunoscători că ați făcut față tuturor provocărilor. Am mizat pe suportul și ajutorul vostru în campania „Fii O9EST! Nu copia!”. Ați reușit să ne reprezentați în cele 185 de instituții de învățământ și ne-ați ajutat să colectăm informații veridice despre integritatea examenelor de absolvire a clasei a IX-a. Rezultatele ne arată că avem de parcurs un drum lung până vom elimina de vechile practici de a mima rezultatele excelente la examenele de absolvire. Vom asigura continuitatea acestei campanii pentru a îmbunătăți sistemul educațional din Republica Moldova”, a afirmat Dan Perciun.

 

Cu un mesaj de mulțumire a venit și Janine Baudach, managera proiectului ,,Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” din cadrul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ): “Suntem foarte mulțumiți de cooperarea cu Ministerul Educației și Cercetării în vederea eradicării corupției în sectorul educațional, un obiectiv cheie și al Proiectului nostru. Această campanie este deosebit de semnificativă, deoarece a creat o oportunitate pentru toți elevii de a urma calea corectă - calea onestă pentru educația lor, carierele lor viitoare și, astfel, viețile lor.”

 

La rândul său, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare Lilia Ivanov a menționat: ,,Contribuția fiecăruia dintre voi a fost esențială. Ne-ați susținut în acest parcurs onest și corect unde ne-am propus să eliminăm dimensiunile de favoritism. Scopul nostru este ca fiecare elev să primească nota binemeritată!”.

 

Despre experiența în cadrul Campaniei „Fii O9est – nu copia!” și despre cum aceasta a contribuit la propria formare profesională, au spus mai mulți studenți din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

 

,,Fiind profesor în devenire, am avut privilegiul de a observa îndeaproape modul în care se organizează examenele în instituțiile de învățământ și de a învăța procedurile corecte și eficiente. Am văzut de aproape eforturile depuse de elevi. Nu este ușor să fii martor la luptele lor, dar totuși putem să contribuim la un viitor strălucit, bazat pe muncă, perseverență și corectitudine”, a menționat Pînzari Marcela, voluntară în campania „Fii O9EST. Nu copia!”.

 

În cadrul evenimentului au fost organizate mai multe ateliere unde voluntarii au vorbit despre experiența pe care au obținut-o pe parcursul celor 4 luni de campanie și au prezentat  sugestii și propuneri privind desfășurarea acesteia în următoarele sesiuni de examene.

 

Campania „Fii O9EST! Nu copia!”  a fost lansată în aprilie 2024 de MEC și ANCE, fiind parte a proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Campania urmează  să fie extinsă la nivel național pentru a asigura un proces echitabil și transparent de organizare a examenelor de absolvire a gimnaziului, astfel ca fiecare elev să obțină rezultatul pe care îl merită. 

petitii